Nokia lanseaza Lumia 920 – o incercare de a recastiga piata smartphone-urilor

posted in: Blog | 0

Nokia – Fostul lider de piata in telefonia mobila se afla intr-o situatie critica dupa declinul constant care a inceput cu lansarea Iphone-ului in anul 2007. Valoarea actiunilor Nokia ( NOK ) la 28 junie 2007 (aceeasi luna in care a fost lansat iphone-ul) era de 28.11 $. Aceasta valoarea a scazut in fiecare an dupa cum urmeaza:

Puteti vedea ca in luna iunie 2012 Nokia a avut un minim de 2.07 $ ,atunci cand Nokia a anuntat ca noul Windows Mobile 8 nu va fi disponibil pe handset-urile deja existente, inclusiv varful de gama de atunci, Lumia 900. Asadar fostul lider incontestabil al pietei de telefoane mobile, cel care 14 ani a fost numarul 1 in business a scazut de la un market share pe piata smartphone-urilor de 50.9 % in Q4 2007 (in Q2 fiind lansat Iphone-ul) ajungand ca in Q4 2008 sa fie 40.8 %. Datele cele mai recente le puteti aproxima de aici:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acum Nokia a ajuns la un market share de 6.6 % la sfarsitul lui Q2 2012 si este in continua cadere. Ce anume a determinat aceasta cadere extraordinara a fostului lider? In primul rand trebuie sa luam in considerare ca intr-un asemenea caz nu poate fi un singur vinovat ci a existat un cumul de factori care a dus la situatia actuala.

Printre cei mai importanti factori se afla: introducerea smartphone-ului Iphone, schimbare echipei Nokia, mai precis aducerea noului CEO Stephen Elop si a noii executive VP Smart Devices – Jo Harlow si deciziile luate de aceasta noua echipa.

Nu vom mai vorbi despre fenomenul Iphone care deja a facut istorie si care a devenit un veritabil model de marketing, dar putem vorbi despre ceilalti factori care au dus la pierderi majore in piata smartphone-urilor.

Stephen Elop a trecut printr-o serie de job-uri la Macromedia, Adobe Systems si nu in ultimul rand Microsoft, de unde a si fost preluat de catre Nokia in pozitia de CEO la 21 Septembrie 2010. Aceasta legatura cu Microsoft pare sa il coste scump, multi critici din industrie sugerand ca acesta inca este legat de fosta companie mama si ca efectiv opreste Nokia din evolutie.

Elop a lansat un memo intitulat “Burning platform” la scurt timp dupa preluarea pozitiei de CEO in care asemana situatia companiei cu aceea a unui om care sta pe o platforma petroliera in flacari.

Bineinteles el se refera la platformele de operare a smartphone-urilor Nokia, celebrele Symbian si Meego (ce a rulat doar pe Nokia N9) care, in acceptiunea sa, duceau la pierderea pozitiei in piata a Nokia si imprimau o directie gresita in evolutia smartphone-urilor Lumia.

Drept urmare, Stephen Elop a decis sa foloseasca doar Windows Mobile ca platforma pentru viitoarele handset-uri, decizie ce va fi de regretat. De asemenea Elop va gresi pe viitor, in iunie 2012 (deasemenea minimul istoric de 2.07 $ la bursa) , cand va anunta ca versiunea noua de Windows Mobile 8 nu va putea fi instalata pe vechile telefoane, efectiv reducand oferta de smartphone-uri a Nokia prin lipsa de suport si asistenta a vechilor aparate.

Windows Mobile nu este o platforma in nici un caz proasta sau ineficienta, dar este sub nivelul iOS-ului sau Android-ului. De asemenea numarul de aplicatii ce sunt oferite catre utilizator se situeaza in jurul cifrei de 100.000, in cazul iOS si Android aceasta cifra este de 500.000 de aplicatii pentru fiecare sistem.

Regretabila este si decizia lui Elop, anuntata la 11 Februarie 2011,in aceeasi perioada cu “Burning platform memo”, de a realiza un parteneriat cu Microsoft ce ofera exclusivitate asupra sistemelor de operare din smartphone-urile Nokia, in timp ce Microsoft este liber sa distribuie Windows Mobile si altor companii. Drept urmare, cand singurele smartphone-uri, modelele Lumia, produse de Nokia ruleaza Windows Mobile, firme precum HTC, Samsung sau Huawei produc modele ce ruleaza atat Android cat si Windows Mobile.

Unul din punctele forte ale Nokia au fost smartphone-urile cu tastatura QWERTY, de tip slider. Acestea ar fi putut imbunatati considerabil cifrele de vanzari ale Nokia daca Elop nu ar fi decis sa renunte complet la ele, mergand in schimb pe evidentul model universal de Iphone. Sa nu uitam ca cifrele arata ca doar 38% din smartphone-uri sunt de tip touchscreen – informatie publicata la sfarsitul lui Q2 2012 de catre Deloitte. Asadar 62% dintre smartphone-uri sunt aparate fara touchscreen, ceea ce include aparatele cu tastatura QWERTY. Nokia s-a remarcat extrem de bine in acest sector cu modele din linia Communicator sau chiar hibride cu touchscreen precum N900 , E7 sau N950.

Nokia Lumia 920 vine cu un set impresionant de specificatii: un ecran de 4.5 inchi PureMotion HD+ ce poate fi folosit si cu manusi, procesor dual-core Snapdragon de 1.5 Ghz, camera de 8 megapixeli cu tehnologie PureView, 32 GB memorie, 1 GB RAM, incarcare wireless prin inductie si alte caracteristici de top.

Dar este oare destul pentru a detrona liderii Samsung si Apple? Sa nu uitam ca lunile ce vin vor aparea noile modele high end de la Samsung, Iphone 5-ul de la Apple, noi modele de la HTC si alti competitori seriosi. Deci ce aduce cu adevarat Lumia 920 la masa de joc? Din pacare raspunsul este Nimic nou.

In timp ce competitorii lui Nokia sunt deja la versiunile 4-5 ale modelelor lor deja consacrate.. si aici ne gandim la seria Iphone, One de la HTC, seria Galaxy de la Samsung, etc. Nokia incearca abia acum sa stabileasca un rival serios. Nokia este cu cativa pasi in urma, si este foarte greu sa recupereze ce a pierdut. Lumia 920 vine cu un procesor dual core foarte serios, dar intr-o piata in care HTC depilda a scos in Q1 2012 telefon cu procesor Quad Core in persoana lui One X. Si daca tot am ajuns la HTC informatii confidentiale au aparut inainte de comunicatul oficial de presa din 19 septembrie cum ca urmatorul model flagship al HTC va fi One X+ cu urmatoarele specificatii: Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean, chipset quad-core Tegra 3 AP37 cu un procesor quad-core 1.6GHz processor, 1GB RAM, 32GB memorie , si se pare dupa dimensiunile oficiale de 134.36 x 69.9 x 9.3 mm un ecran de 5 inch HD sau chiar mai mare. Putem spune destul de sigur ca HTC One X+ va fi peste Lumia 920 in destule privinte, asteptam varfurile de lance ale Apple si Samsung in viitorul apropiat.

Lansarea lui Lumia 920 miercuri 4 septembrie a fost foarte anticipata de catre lumea telefoniei mobile, iar actiunile inainte de lansarea oficiala au crescut constant de la jumatatea lunii iulie cu 64 de procente. Aceasta crestere in schimb a fost brusc oprita in ziua lansarii, cand aparatul nu a reusit sa impresionezee investitorii sau publicul iar actiunile la bursa ale Nokia s-au inchis in acea zi cu o pierdere de 16 procente. Se pare ca Lumia 920 a fost privit ca un aparat care a evoluat piata smartphone-urilor, dar nu a revolutionat-o, lucru pe care investitorii il asteptau de la noul flagship Nokia. Un alt motiv important pentru aceasta pierdere a fost ca Nokia nu a anuntat nici un pret oficial, nici un contract sau exclusivitate cu o companie de telefonie sau macar vreo data specifica despre disponibilitatea aparatului in magazine.

Se pare ca inca Nokia nu a reusit sa traga lozul norocos cu Lumia 920 in ceea ce priveste un smartphone care sa fie cu adevarat de top si care sa reprezinte o platforma pe care sa construiasca Nokia in viitor. Fostul gigant finlandez nu pare sa aiba zile insorite in fata, cu un market share din ce in ce mai mic, e posibil ca Nokia sa trebuiasca sa renunte la divizia sa de smartphone-uri sau sa o ofere spre achizitie unei alte companii. Exista precedente in industria telefoniei mobile destule, putem aminti esecul RIM in America de Nord, destramarea parteneriatului Sony-Ericsson sau restructurarea Motorola. Fara sa incercam sa trasam o directie 100 % sigura, este posibil ca Microsoft sa doreasca esecul Nokia, prin omul sau de baza Elop, tocmai pentru a achizitiona divizia de smart devices pe un pret de nimic si a putea concura cu Apple, Samsung si altii atat din punct de vedere al software-ului cat si al hardware-ului.

Share/Bookmark

Leave a Reply